MASALA CHAI and CUP

V dárkovém balení jsou  dva sáčky po 50g (koření, čaj) a šálek 100ml.

Skladem (>1 ks)
550 Kč
Kategorie: MASALA CHAI

Naše jedinečná směs pro přípravu kořeněného indického čaje Masala, kterému se také někdy říká Yogi chai.


Obsah koření v sáčku MASALA SPICES (50g)

-kardamon
-zázvor
-badyán
-skořice


Obsah čaje v sáčku ASSAM BLACK TEA (50g)

- pravý černý čaj z indické oblasti Assam.


ŠÁLEK:


Ruční práce
, vyrobeno na hrnčířském kruhu, glazováno. 
Kamenina pálená elektřinou na teplotu 1250 °C.

Inspirováno indickými šálkami tzv. kulhad... Což jsou tradiční indický neglazovaný šálky vypálené na nízkou teplotu. Tyto šálký "kulhad" jsou na jedno použití. Následně se vyhodí. V mé podobě je šálek opravdu pouze inspirovaný a to nejen stylem kulhad, ale i typickým tvarem skleničky v níž se také tento nápoj v Indii popijí. S touto skleničkou jsem se na svých cestách setkával hlavně ve městě Dillí. 

objem okolo 100 ml
průměr (+-) 70 mm
výška (+-) 75 mm

 

 



RECEPT NA PŘÍRAVU:


1. Do 100ml studené dát:

    -čl. Masala Spices
    -čl. cukru

    dostat do varu


2. Přidat zarovnanou čl. Assam Black Tea

      - povařit vše, až se voda díky čaji zbarví do "zlatova".


3.  Přidat 100ml mléka

      - dostat do varu a povařit 2-3 minuty

4. Přecedit
        -následuje lelkování a pomalé popijení tohoto lahodného moku. 

 

 

 

Jak to vzniklo:

V Indii jsem strávil něco přes rok svého života a prakticky celou jsem ji procestoval. Na cestách jsem se setkával s úžasným folklórem okolo čaje. Na každém nádraží, v každém vlaku, v každé ulici Indie je chaiwalla, mistr čaje, který za pár drobných připraví lahodný osvěžující nápoj složený z černého čaje, koření, cukru, vody, mléka... Celé této směsi se v Indii nazývá prostě chai (čaj). 

Většinou a nejčastěji je čaj připravován, nikoliv z mnoha druhů koření, ale z jednoho druhu. Za svůj pobyt jsem se setkal nejčatěji jen s kardamonem a v zimním období se k němu přidal zázvor. Chai s badyánem jsem měl pouze jednou ve městě Mathura, které je známe jako Krišnovo rodiště. Se skořicí jsem se také setkal jednou, ale už nevím, kde to bylo.

Každopádně, proto i tento příběh píšu, máme v naší domácí receptuře jen to  koření se kterým  jsem se na svých toulkách po Indii setkával

Vznikl nám, tak lahodný chai se kterým jsme se rozhodli podělit i s vámi.

Náš chai je naprosto vhodný k lelkování ale věřím, že někomu pomůže zavzpomínat na své putování po Indii, jinému pomůže ve snění jaké by cestování po Indii mohlo být. Každopádně u něj lelkujte, protože svět se točí, i když chvíli nic neděláme. 




Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: